Изграждане на уеб сайтове

Уеб прогрмиране

Изграждане на уеб сайтове включва на първо място функционалността на уеб сайта - най-важният етап от изграждането на Вашия уеб сайт и не на последно място дизайна на елементите във Вашия сайт. Нашият екип има богат опит в уеб програмирането и разработването на индивидуални уеб проекти по зададени, специфични нужди на клиента.

Един уеб сайт, сам по себе си, е софтуерно решение, което работи с логика, обработва, анализира и съхранява данни. Много често един сайт е съвкупност от технологии и различни програмни езици, които работят единно. Видът софтуер, който представлява един сайт, е клиент-сървър. Това се определя от начина на работа на сайта, защото той се отваря чрез браузър при клиента, а самите данни се обработват, анализират и съхраняват на уеб сървър, който е достъпен от всяка точка на света, чрез интернет. Този принцип на работа се нарича Клиент-Сървърна технология (архитектура).

Така че, един уеб сайт изисква програмиране и на сървърната, и на клиентската част на проекта, на които се използват и работят съвсем различни технологии.

По-долу са изброени примерни технологии, които се използват в процеса на изграждането на един сайт или уеб приложение и които се съвместяват чрез програмиране, а резултатът е уеб софтуерът.

 

Основни технологии, използвани при програмирането на уеб сайтове:

 

- PHP (Hypertext Preprocessor) - Сървърен скриптов език, създаден от Rasmus Lerdorf, написан на езика C. PHP е много популярен език и широко използван за разработката на динамични уеб сайтове и приложения.

- Javascript - Интерпретиран скриптов език, създаден от Netscape, удобен за имплементиране в html.

- Bash Script - (Bourne Again Shell) - Обвивка или интерпретатор, използвана в Unix подобните системи. Използва се за сървърни задачи.

- AJAX -  (Asynchronous JavaScript and XML) Асинхронен JavaScript и XML. AJAX включва няколко технологии. AJAX се използва за асинхроннен обмен на данни в клиент-сървър приложения и сайтове.

- XSLT - (Extensible Stylesheet Language Transformations) - Декларативен XML базиран език, който се използва за трансформация на XML данни. 

- Perl - Универсален интерпретативен скриптов език, създаден от Лари Уол, използва се предимно за сървърни задачи и приложения.

- MySQL - Многопоточна, многопотребителска система за управление на бази данни с отворен код. Изключително популярна система и широко използвана в разработката на приложения и уеб сайтове. Системата е с отворен код и е лесна и удобна за поддръжка и администриране. Системата се разработва, и поддържа от MySQL AB. Съвместима е с много платформи.

- Postgresql - Обектно-релационна, многопоточна система за управление на бази данни с отворен код. Популярна е с множеството си типове данни и скорост. Съвместима е с редица платформи. Системата практически поддържа бази данни с неогранен размер. Силна черта са транзакциите и рекликациите в PostgreSQL. Системата е разработена (като още много други софтуерни продукти) с отворен код в калифорнийския университет Бъркли.

- Sqlite - "Непретенциозна, лека и бърза" - това е етикета на тази система за управление на бази данни. Лесната работа и удобството, липсата на клиент-сървърерн процес при работата на тази СУБД, допринасят за това, че Sqlite, да бъде имплементиран в много програмни езици и интегриран в много софтуерни продукти, като например - браузъри, мултимедийни плеъри и други.

-
XML - (eXtensible Markup Language - Разширяем маркиращ език) - Мета език, който се използва за съхранение и пренос на данни, между различни системи и процеси.

- XPath - (XML Path Language) - Език за заявки към XML документи, който дава достъп до конретни данни, формирани в XML документ.

-
SOAP - (Simple Object Access Protocol - Протокол за обмен на структурирана информация) - Използва се при имплементацията на web услуги. В началото езика е тръгнал с идеята да се извикват отдалечени процедури (Remote Procedure Call). В момента протоколът се използва за пренос на XML форматирани данни, а не толкова според идеята, с която е създаден. Явява се разширен xml-rpc протокол. Голямо предимство е поддръжката на различни протоколи за транспорт от една точка до друга.

- WSDL - (Web Services Description Language) - XML базиран език за описание на уеб услуги. Първоначална разработка на IBM, Microsoft и Ariba с цел описание на своите SOAP имплементации.

- JSON - (JavaScript Object Notation) - Текстов формат за пренос на данни. Обикновенно се използва в JavaScript. Уудобен е за пренос на данни в AJAX, форматът е лесно четим. JSON се счита за независим формат, въпреки че е тръгнал от JavaScript. По-точно е подмножество на стандарта
ECMA-262, 1999 година и се явява езико-независим, като се поддържа и е имплементиран в много други езици. JSON е по лесен за обработка от XML,  и става предпочитан за пренос на данни, освен в AJAX response клиент-сървър, така и за обмен на данни между сървъри, посредством HTTP.

- Flash ActionScript - Обектно ориентиран език за програмиране, който придава итерактивност при обработката на данни във Flash приложенията. Изходния формат от компилираният до байт код ActionScript е .swf. Този файл се изпълнява от Flash Player, който бива 2 вида - в браузъра и като самостоятелно приложение (standalone), при използването на втория вариант, е възможно да се експортне Action Script байт кода до .exe файл. Action Script активно взема участие при разработката на мултимедийни приложения, игри, уеб сайтове, банери и др.

Уеб проекти - портфолио

Услуги - изработка на сайт

Изработка на сайтове

Уеб сайтове за заведения, Уеб сайтове за ресторанти, дискотеки, барове, пицарии

Интер Медиа изработва уеб сайтове за заведения - ресторанти, дискотеки, барове, пицарии. Всеки един наш проект разполага със CMS (система за управление на съдържанието).
Цената е от 350 - 750 лв.

повече
Статичен уеб сайт

Статичният уеб сайт е подходящ за личен сайт или за малка фирма с желание да популяризира дейността си. Този вид уеб сайт е Вашата виртуална визитка.
Цена за изработка на статичен уеб сайт (уеб сайт без система за администрация): 320 - 450 лв.

повече
Динамичен уеб сайт

Динамичният уеб сайт е подходящ за компании, желаещи да развиват бизнеса си в Интернет, да популяризират цялата си продуктова гама в Интернет или да правят много често актуализация на данните в сайта.

повече

Новини

прочети всички новини »